Pampuska
Habár főként édes sütemények recepjeit szoktam kitenni, ezt a sós finomságot is le kell írjam, amit egy sütis újságban találtunk anyával, mert egyszerűen fenséges!
Nagyon jó, mert olcsó, a szükséges hozzávalókat mindig megtaláljuk otthonunkban, és mellette nagyon finom is! Viszont eléggé időigényes. Inkább finom reggeli,uzsonna, mint egy vendégváró csemege, de annak is el tudom képzelni..melegen egy pohár tejjel a legjobb!
Hozzávalók:
2 dl víz
1 ek cukor
40 dkg liszt (+ 1 ek.)
2,5 dkg élesztő
só
3 ek olaj
1 ek tejföl
4 gerezd fokhagyma
pár csepp citromlé
Elkészítés:
Langyos vízben elkeverjük az 1 ek cukrot, 1 ek lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Belekeverünk 40 dkg lisztet, 1 tk sót, 2 ek olajat. Dagasztjuk, 1 órát kel. Újradagasztjuk. Gombócokat formálunk belőle, olajos formába tesszük. 15 percet pihenni hagyjuk. Sütjük 175 fokon 20 percig. Közben elkészítjük a krémet (a tartármártáshoz hasonlóan): 1 ek olaj, 1 ek tejföl, 1 kk só, 4 gerezd fokhagyma és pár csepp citromlé.
20 perc után kivesszük a sütit a sütőből, megkenjük a masszával és visszatesszük min. 2 percre.
Tipp: ne sajnáljuk a krémet a tetejéről, mert sülés közben rásül, és nem érződik az íze, úgyhogy tessék jó vastagon kenni :)
